Ärtprotein | Proteinpulver baserat på ärtor

Ärtprotein – bästa tipsen hos vegetarianprotein.se

  • Detta super protein utvinns oftast ur gula ärtor (Pisum Sativum) men det finns även vissa proteintillskott baserade på gröna ärtor. Proteinet utvinns genom en skonsam process där inga kemikalier eller lösningsmedel använts, oftast används enbart vatten. Kolhydraterna avlägsnas och kvar blir ett proteinpulver med en proteinhalt ofta runt 70-85%. Växtbaserade protein är framtidens protein och ärtprotein är här för att stanna!

Topp 3 Ärtprotein

Ärtprotein - Organic Pea Protein

Organic Pea Protein – Healthwell

Healthwells populära Ärtprotein är ett rent ekologiskt ärtprotein som framställt med hjälp av en unik kemikaliefri vattenfiltreringsprocess. Proteinhalten är på 74% och innehåller höga halter BCAA och arginin.

Ärtprotein - Superfruit

Pea protein – Superfruit

Populära Superfruit har kommit ut med ett nytt superprotein. Pea Protein innehåller endast rent ärtproteinpulver från ekologiska gula ärtor fulla med naturliga nyttigheter!

Ärtprotein - Holistic

Eko Ärtprotein – Hollistic

Ett ekologiskt ärtprotein isolat av högsta klass från populära Holistic som är GMO-fritt och veganskt. Smaken är riktigt bra och proteinhalten på hela 80%.

  • Varför ska man välja ett protein baserat på ärtor

Ärtprotein är väldigt lättsmält, har ett högt biologiskt värde och kan därför med fördel jämföras med de animaliska proteinerna men helt utan kolesterol. Det har en bra aminosyraprofil med en hög proteinhalt samt låg fetthalt. Det innehåller dessutom naturligt vitaminer och mineraler. Proteinhalten ligger ofta mellan 70-85% men eftersom det är väldigt lättsmält, med högt biologiskt värde och med en bra upptagningsförmåga blir detta ett otroligt bra protein som lämpar sig till alla som vill ha ett högre protein intag men inte vill använda sig utav animaliska produkter.

Passar de flesta

Ett protein baserat på ärtor lämpar sig väldigt bra för vegetarianer och veganer som har svårt att få i sig tillräcklig proteinmängd. Ärtprotein passar dessutom alla som är känsliga eller allergiska mot laktos, mjölkprotein och gluten. Det är dessutom väldigt få som är allergiska mot just ärtor och baljväxter vilket gör att väldigt många kan använda det. Ärtor är dessutom en hyperallergen och utvecklar därför heller inte allergi. Protein baserat på ärtor ger heller inte samma insulinpåslag som till exempel ett vassleprotein gör och passar därför även perfekt som mellanmålsprotein.

Flera användningsområden

Det finns många användningsområden för ärtprotein då det kan blandas med både sött och salt och kan därför med fördel användas till bakning, matlagning, drycker och passar perfekt att blanda i olika smoothies. Ärtprotein hälsosamma innehåll gör att det passar bra för dig som vill gå ner i vikt. Dessutom finns det studier som visar att Ärtprotein ger en längre mättnadskänsla på grund av utsöndring av vissa hormoner som helt enkelt gör att du känner dig mättare längre.

Miljö fördelar

En annan fördel med att välja ett växtbaserat proteintillskott är den minskade klimatpåverkan som detta protein har jämfört med till exempel traditionellt vassleprotein. Själva framställningsprocessen av ärtprotein kräver inga kemikalier och oftast används enbart vatten vid själva framställningen.

Flera tips på blandade proteintillskott innehållande ärtprotein hittar du här »

Ärtprotein - Pulsin Ärtprotein

Pea Protein – Pulsin

Pea Protein från Pulsin är ett ärtprotein gluten och GMO fritt gjort på gula ärtor. Ärtprotein utan konserverings- medel,  konstgjorda smakämnen eller sötningsmedel.

Ärtprotein - Lamberts

Ärtprotein – Lamberts

Ärtproteinet från Lamberts är ett isolat och har en proteinhalt på hela 90%. Det innehåller inga sötningsmedel eller tillsatser och höga halter av essentiella aminosyror.

Ärtprotein - Powerfruits

Ärtprotein – Powerfruits

Ärtproteinet från Powerfruits är ett 100% ekologiskt ärtprotein som passar vegetarianer och veganer. Proteinhalten är på 82% och innehåller alla aminosyrorna.

  • Ärtprotein i samband med träning

Ärtprotein är rikt på grenade aminosyror BCAA (L-leucine,L-isoleucine och L-valin) samt större andelar arginin och glutamin. Ärtprotein lämpar sig otroligt bra för tränande personer då BCAA kan bidra till att bibehålla muskelmassa och arginin som är särskilt intressant för den som tränar då det kan bidra till en ökad blodcirkulation och potentiellt kan det även öka muskeltrycket vid träning.

Ärtprotein innehåller dessutom höga halter glutamin. Glutamin är också intressant för den aktive tränande då det är den mest omsatta aminosyran i kroppen och den som oavbrutet ingår i proteinsyntesen och uppbyggnad av kroppens vävnader. Ett tillräckligt intag av glutamin anses hjälpa kroppen i balans mellan nedbrytning och uppbyggnad av vävnad i kroppen. Dessutom finns det studier som visar att glutamin kan främja immunsystemet.

Ärtprotein innehåller dessutom höga halter av järn som bidrar till blodbildningen och syra transporten i blodet.

Se mer om för delarna med ett växtbaserat Vegetarian protein på Youtube